Terkilan Dengan Tudvhan Tersebut

KUALA LUMPUR: Pengarah Teknikal Kelab Bolas3pak Johor Darul Ta’zim (JDT), Alistair Edwards menjelaskan pihaknya terk!lan dengan tudvhan tidak berasas Persatuan Bolasep4k Kedah (KFA) yang menyatakan JDT masih berhut4ng dengan persatuan itu mengenai pampasan latihan dan pembangunan membabitkan perpindahan kontr0versi Akhyar Rashid.

Sebaliknya, Edwards menegaskan pihaknya tidak pernah diarahkan oleh mana-mana pihak untuk membayar pamp4san atau duduk berunding selepas keputusan yang dibuat oleh mahkamah timbang tara pada 9 Januari tahun lalu untuk memb4talkan keputusan awal oleh Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) yang mengarahkan membayar pamp4san latihan kepada Kedah.

“Sementara Kedah berhak untuk memulakan tuntvtan baharu berkaitan pamp4san latihan, ianya tidak masuk akal untuk mend4kwa JDT tidak menjelaskan bayaran di mana JDT tidak diarahkan untuk membayar apa-apa pun oleh badan bola sep4k mahupun pihak timbang tara setakat ini.

“JDT tidak diwajibkan untuk berbincang melainkan diarahkan oleh pihak yang berkuasa,” kata Edwards dalam satu kenyataan di Facebook rasmi kelab, JOHOR Southern Tigers, hari ini.

Kenyataan Edwards itu sebagai memb4las kenyataan yang dikeluarkan KFA melalui Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zulkifli Che Haron.

Terdahulu, Zulkifli mend4kwa KFA masih berhak menuntut pamp4san daripada JDT susulan perpindahan kontr0versi bekas pemainnya, Akhyar ke Harimau Selatan pada 2018.

“Walaupun pertikaian di antara KFA dan Akhyar berhubung dengan kontrak pemain telah diputvskan dan selesai antara kedua-dua pihak, KFA masih lagi berhak untuk menuntut pamp4san bagi kos latihan dan pembangunan Akhyar dari JDT melalui Jawatankuasa Rayuan FAM.

“Kenyataan Alistair berkenaan KFA tidak perlu yuran pembangunan dan tiada tuntutan dari KFA, perkara ini adalah tidak benar sama sekali memandangkan berlakunya proses perbincangan dan KFA masih menunggu satu tawaran pamp4san daripada JDT bersesuaian yang akan dipersetujui oleh kedua-kedua pihak.

“Setiap tindakan yang diambil oleh KFA berhubung perkara ini adalah berdasarkan kepada nasihat guaman. KFA akan memaklumkan sebarang perkembangan lanjut dari masa ke semasa.

“Saya menasihati Alistair supaya menyemak semula segala fail serta memahami setiap keputusan berkaitan dengan k3s tersebut sebelum mengeluarkan kenyataan menvduh Presiden KFA membuat tudvhan tidak berasas terhadap JDT,” kata Zulkifli.

Sumber-BH