Tindakan Yang Dikenakan Pada KL City

KUALA LUMPUR: Kuala Lumpur City FC (KL City) dikenakan hukvman beraksi tanpa penonton untuk perl4wanan separuh akhir pertama Piala Malaysia 2021 berdepan Melaka United yang akan berlangsung di Stadium Bolas3pak Kuala Lumpur, Isnin ini.

Hukvman itu dikenakan ke atas skuad kendalian Bojan Hodak susulan tind4kan penonton tuan rumah mencer0boh kawasan padang ketika aksi suku akhir kedua Piala Malaysia antara KL City dan Selangor, semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Stuart Ramalingam menjelaskan ins!den yang berlaku itu mel4nggar peraturan MFL berkaitan Peraturan Prosedur Operasi Standard (SOP) Penonton Perl4wanan Piala Malaysia dan Manual Liga Malaysia 2021.

Katanya, ins!den berkenaan juga menyaksikan pasukan tuan rumah didapati bers4lah mel4nggar peraturan SOP Penonton Perl4wanan Piala Malaysia dengan dibaca Bahagian 3 (v) SOP di mana penonton atau penyokong dikehendaki mengamalkan penjarakan fizikal.

“Pihak MFL sudah menerima surat bal4s daripada Kuala Lumpur City FC pada hari ini di mana Ahli Lembaga Pengarah MFL bersep4kat memutvskan Kuala Lumpur City FC dikenakan hukvman perl4wanan tanpa penonton untuk perl4wanan separuh akhir pertama Piala Malaysia 2021 yang berlangsung pada 22 November 2021 dan Kuala Lumpur City FC bersetuju serta mengambil keputusan untuk tidak menjual tiket bagi aksi separuh akhir Piala Malaysia 2021,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sementara itu, Stuart turut mengumumkan keputusan ins!den penyokong memasuki kawasan padang ketika perl4wanan Selangor dan Terengganu FC pada peringkat Kumpulan C di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, 7 November lalu.

“Sekretariat MFL menerima lap0ran bahawa beberapa pemain Terengganu FC tidak mengekalkan penjarakan sosi4l dengan penyokong dan telah berlari ke arah penyokong untuk meraikan gol kedua Terengganu FC.

“Beberapa penyokong turut didapati mel0mpat pagar dari tempat duduk penyokong dan pergi ke arah padang untuk meraikan gol dengan pemain Terengganu FC.

“Terengganu FC mel4nggar Bahagian 3(v) SOP Kemasukan Penonton Perlawanan TM Piala Malaysia 2021, yang menyatakan bahawa penonton hendaklah mengekalkan penjarakan fizikal.

“Sekretariat MFL turut mendapati Terengganu FC telah mel4nggar Klausa 4.7.2(i) (f) (5) Peraturan Pertandingan dalam Manual Liga Malaysia yang menyatakan bahawa kelakuan penyokong atau penonton hendaklah tertib.

“Ahli Lembaga Pengarah MFL memutvskan Terengganu FC diberikan am4ran ker4s dan dinasihatkan supaya tidak mengulangi perbuatan itu bagi meng3lak daripada dikenakan hukvman lebih berat,” katanya.

Sumber-BH